Skip to main content

Μελέτες Πυρασφαλείας
και έκδοση αδειών Πυρασφαλείας

Σύμφωνα με την Υ.Α.5905/Φ15/839 για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας επιχείρησης ή επαγγελματικού εργαστηρίου απαιτείται Εγκεκριμένη Μελέτη Πυροπροστασίας και Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας. Μια ομάδα από αξιόλογους και έμπειρους Μηχανολόγους, αναλαμβάνουν την εκπόνηση της Μελέτης Πυροπροστασίας της επιχείρησής σας και σε συνεργασία με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής υπηρεσίας την έκδοση πιστοποιητικού πυρασφαλείας.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ

H εταιρεία μας αναλαμβάνει την ενημέρωση του Κόκκινου Βιβλίου (Βιβλίο Ελέγχου Συντήρησης και Καλής Λειτουργίας των Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας των Επιχειρήσεων) της Πυροσβεστικής και τις εργασίες που συνεπάγονται. 

Βάσει του ΦΕΚ Β' 545/18/4/07, καθιερώνεται η υποχρεωτική τήρηση του Βιβλίου Ελέγχου Συντήρησης και Καλής Λειτουργίας των Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας των Επιχειρήσεων, για τις πάσης φύσης επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις που εφοδιάζονται με πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, ως εξής:

Άρθρο 1 -Πεδίο Εφαρμογής

  1. Η Πυροσβεστική Αρχή με σκοπό την τακτή συντήρηση και καλή λειτουργία των συστημάτων και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, των πάσης φύσης επιχειρήσεων και εγκαταστάσεων, επιβάλλει σε αυτές, εφόσον έχουν ήδη εφοδιασθεί ή πρόκειται να εφοδιασθούν με πιστοποιητικό πυροπροστασίας, την υποχρεωτική τήρηση Βιβλίου Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.
  2. Από την υποχρέωση τήρησης Βιβλίου Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας απαλλάσσονται οι επιχειρήσεις ή εγκαταστάσεις, οι οποίες από την ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας δεν υποχρεούνται στην εγκατάσταση μονίμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας.
  3. Την ευθύνη για την τακτή και επαρκή συντήρηση, καθώς και την καλή λειτουργία των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας έχει ο ιδιοκτήτης - εκμεταλλευτής της επιχείρησης ή εγκατάστασης. Για το σκοπό αυτό, επιβάλλεται τουλάχιστον μία (1) φορά κατ' έτος και σε κάθε περίπτωση κατά χρονικά διαστήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή και της ισχύουσας νομοθεσίας, ο προδιαγραφόμενος έλεγχος και συντήρηση των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας από άτομο που έχει τα απαραίτητα από το νόμο προσόντα, που θα ενημερώνει ενυπόγραφα το τηρούμενο από την επιχείρηση ή εγκατάσταση Βιβλίου Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας.
  4. Το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας, το οποίο είναι σύμφωνο με το συνημμένο Παράρτημα της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής, ανήκει αποκλειστικά στην επιχείρηση ή εγκατάσταση, φυλάσσεται σε ασφαλή χώρο και θα πρέπει να βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Π. Υ. και να επιδειχθεί εφ' όσον ζητηθεί.
  5. Σε περίπτωση αλλαγής επωνυμίας ή μεταβίβασης της επιχείρησης, εκδίδεται νέο Βιβλίου Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας που ανήκει στο νέο ιδιοκτήτη -εκμεταλλευτή αυτής.
  6. Κάθε Π.Υ., διατηρεί Αρχείο Καταχώρησης Βιβλίων Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα Ι. Κάθε βιβλίο έχει Γενικό Αύξοντα Αριθμό (Γ.Α.Α.) που ταυτίζεται με αυτόν του Αρχείου Καταχώρησης.
  7. Το βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας συνοδεύει τη μελέτη πυροπροστασίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης.
  8. Το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης σελι-δομετρείται και θεωρείται στην πρώτη σελίδα του, από την κατά τόπο αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία. Το εν λόγω βιβλίο, υπογράφεται επίσης, από τον υπεύθυνο της επιχείρησης ή εγκατάστασης στην πρώτη σελίδα του.
  9. Το εν λόγω βιβλίο διατίθεται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με την καταβολή ευλόγου τιμήματος, που καθορίζεται ύστερα από απόφαση του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται τα τίμημα για τη διάθεση στους μελετητές μηχανικούς της νομοθεσίας πυρασφαλείας σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

Άρθρο 2 – Μεταβατικές Διατάξεις

  1. Οι πάσης φύσης επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις, προκειμένου μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας να εφοδιασθούν με πιστοποιητικό πυροπροστασίας και εφόσον έχουν υποχρέωση εγκατάστασης μονίμων μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, υποχρεούνται να προσκομίσουν Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Πυροπροστασίας προς θεώρηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  2. Επιχειρήσεις που έχουν ήδη εφοδιασθεί με πιστοποιητικό πυροπροστασίας από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και προκειμένου να ανανεώσουν αυτό, υποχρεούνται να προσκομίσουν Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας προς θεώρηση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Άρθρο 3 – Κυρώσεις

  1. Η Πυροσβεστική Αρχή σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν τηρούνται τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα, ανακαλεί το πιστοποιητικό πυροπροστασίας της επιχείρησης ή εγκατάστασης και γνωστοποιεί την ενέργειά της αυτή στην αδειοδοτούσα Αρχή.
  2. Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Έκδοση Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Σύμφωνα με την απόφαση, μεταξύ άλλων ο νέος κανονισμός εκδόθηκε λόγω του ότι υφίσταται ανάγκη βελτίωσης της πυροπροστασίας των ακινήτων που βρίσκονται εντός και πλησίον δασικών περιοχών, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας εξάπλωσής της και την ενίσχυση της τρωτότητας στη φωτιά των κατασκευών.

Σκοπός

Ο κανονισμός αποσκοπεί στον καθορισμό ενιαίου και υποχρεωτικής εφαρμογής πλαισίου μέτρων και μέσων πυροπροστασίας για τα ακίνητα που ευρίσκονται εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων. Καθορίζει μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας καθώς και ελάχιστες απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας, τόσο για τα κτίρια, νεοαναγειρόμενα και υφιστάμενα, όσο και για τον περιβάλλοντα χώρο τους, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφαλείας του ακινήτου, να μειωθεί η τρωτότητά του στη πυρκαγιά και να περιοριστεί η συμβολή του στη διάδοσή της. Παράλληλα, με τα ανωτέρω μέτρα και μέσα προστατεύονται, το φυσικό περιβάλλον, αλλά πρωτίστως η ζωή και υγεία του κοινού.

Ο κανονισμός αντιμετωπίζει ζητήματα προστασίας και ανθεκτικότητας ακινήτων σε δασικές πυρκαγιές και δεν αφορά σε ενέργειες και λήψη μέτρων πυροπροστασίας επί κοινοχρήστων χώρων οικισμών. Επίσης, δεν αφορά σε επιχειρησιακή εφαρμογή σχεδίων που άπτονται της ασφαλούς εκκένωσης περιοχών και γενικώς της αντιμετώπισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης.

Τέλος, ο κανονισμός δεν αντιμετωπίζει το εσωτερικό του κτιρίου υπό το πρίσμα των κανονισμών πυροπροστασίας κτιρίων, αλλά είναι αυτοτελής και εισάγει επιπρόσθετες απαιτήσεις:

α. για τον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου και τα στοιχεία που τον αποτελούν (επιστρώσεις ακαλύπτου, φύτευση, διαμορφώσεις, υπαίθριες κατασκευές, κ.λ.π)

β. για τα στοιχεία που απαρτίζουν το κέλυφος του κτιρίου (εξωτερικοί τοίχοι, στέγες, κουφώματα, κ.λ.π) στα οποία επιβάλλονται πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας τους.

Τα μέτρα που εισάγονται με τον παρόντα, εφαρμόζονται επιπρόσθετα των απαιτήσεων του εκάστοτε κανονισμού πυροπροστασίας κτιρίων και των πυροσβεστικών διατάξεων προληπτικής πυροπροστασίας και κατισχύουν εφόσον είναι δυσμενέστερα.

Οι απαιτήσεις του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων Εντός ή Πλησίον Δασικών Εκτάσεων ισχύουν παράλληλα με τις απαιτήσεις άλλων ειδικών κανονισμών που ρυθμίζουν θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας των κατασκευών ή των εγκαταστάσεών τους (π.χ αντισεισμική προστασία, ενεργειακή απόδοση, αντικεραυνική προστασία, προσβασιμότητα, κλπ).

Πεδίο εφαρμογής

Οι διατάξεις του παρόντος έχουν εφαρμογή σε ακίνητα που:

α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα:

1.σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

2.σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

3.σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (μη ορεινές ή ημιορεινές και μη κείμενες επί ανώμαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016.

β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α.

γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ.

ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει.

Αδόμητα ακίνητα, καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπια τα οποία διέπονται από την 9η Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 1923/Β/2021) εξαιρούνται του πεδίου εφαρμογής του παρόντος.


Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας τι χρειάζεται

Πως εκδίδεται το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας , ένα από τα πιο σημαντικά δικαιολογητικά για την Άδεια Λειτουργίας.

Επιγραμματικά η διαδικασία έκδοσης για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας έχει ως εξής : καταθέτουμε μία μελέτη πυρασφάλειας με την κατάλληλη νομοθεσία , εγκρίνεται αυτή η μελέτη απο την πυροσβεστική υπηρεσία , υλοποιείται από εμάς, καταθέτουμε δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας και αφού ελεχθούν τα δικαιολογητικά εκδίδεται το παραπάνω πιστοποιητικό.

Μελέτη Πυρασφάλειας

Το πρώτο και κύριο που πρέπει να έχει το κατάστημά μας είναι μελέτη πυρασφάλειας.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένας πολύ βασικός διαχωρισμός και έχει να κάνει με το πότε εκδόθηκε η οικοδομική άδεια που χώρου που στεγαζει την επιχείρηση μας .
Αν η ημερομηνία έκδοσης είναι μετά τις 17-02-1988 ( νέα κτίρια ) , τότε ισχύει η ΠΔ 71/88 ( ΦΕΚ 32Α 17 – 02 – 1988 ) και κάθε δραστηριότητα έχει το δικό της άρθρο.

Αν η άδεια έχει εκδοθεί πριν από αυτή την ημερομηνία ( υφιστάμενα κτίρια ) τότε για χώρους συνάθροισης κοινού ( καφέ , μπαρ , εστιατόρια , αναψυκτηρία – γενικά οτιδήποτε έχει τραπεζοκαθίσματα ) ισχυεί η ΠΔ 3/81 ( ΦΕΚ 20Β 19-01-1981 και οι τροποποιήσεις τις ) , ενώ για εμπορικά καταστήματα ( παντοπωλεία , οπωρολαχανοπωλεία κτλ ) ισχύει η ΠΔ 8γ/2007 ( ΦΕΚ 276Β 02 – 03 – 2007 ) . Αυτές οι τρεις είναι οι βασικές νομοθεσίες με τις οποίες μελετάμε την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Μετά από τόσα χρόνια είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει ήδη κάποια μελέτη για τον χώρο μας . Σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τι γράφει η μελέτη και αν δεν έχει γίνει καμιά αλλαγή, τότε μπορούμε να καταθέσουμε δικαιολογητικά για λήψη Πιστοποιητικού Πυρασφάλειας. Αν έχουν γίνει αλλαγές που επηρεάζουν τα μέτρα πυροπροστασίας ( πχ αν έχουν προστεθεί χώροι ή δραστηριότητες ) , τότε πρέπει να γίνει μία τροποποιητική μελέτη πυροπροστασίας σύμφωνα με την ανάλογη νομοθεσία. Αν δεν υπάρχει καθόλου μελέτη πυρασφάλειας, τότε πρέπει να γίνει, πάλι σύμφωνα με την νομοθεσία που ισχύει σε κάθε περίπτωση. Οπότε καταθέτουμε την μελέτη μας στο αρμόδιο Γραφείο Πυρασφάλειας , ελέγχεται από έναν αξιωματικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας , εγκρίνεται και θεωρείται. Στην συνέχεια αφού έχουμε θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας προχωράμε στα επόμενα βήματα.

Υλοποίηση Μελέτης

Από την στιγμή που υπάρχει θεωρημένη μελέτη πυρασφάλειας ( είτε καινούργια , είτε υπάρχουσα ) , χρειάζεται η αυτή η μελέτη να υλοποιηθεί. Δηλαδή , όποια μέτρα ενεργητικής πυροπροστασίας περιγράφονται σε αυτή να υπάρχουν και στην πράξη . Οι πυροσβεστήρες να αγοραστούν , οι φωλίες και τα φωτιστικά ασφαλείας να εγκατασταθούν και οποιαδήποτε άλλα μέτρα να κατασκευαστούν.

Αν υπάρχει ήδη μελέτη πυρασφάλειας θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλα τα μέτρα πυρασφάλειας που περιγράφονται σε αυτή έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σωστά.Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν συμβιβασμοί σε αυτό το σημείο , γιατί πρώτο και κύριο όλα αυτά αφορούν την ασφάλεια της επιχείρησης και των πελατών μας , ενώ επιπρόσθετα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάνει συχνούς , έκτακτους και αυστηρούς ελέγχους.

Δικαιολογητικά για Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας

Περνάμε τώρα στα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την έκδοση Πιστοποιητικού Πυροπροστίας . Σύμφωνα με την 13η Πυροσβεστική Διάταξη ( ΦΕΚ 1586Β 21-06-2013 ) το Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας εκδίδεται χωρίς αυτοψία απο την πυροσβεστική υπηρεσία , απλά με την κατάθεση υπεύθυνων δηλώσεων από τον ιδιοκτήτη , που να λέει ότι έχει εγκαταστήσει τα μέτρα πυρασφάλειας , από μηχανικό που να λέει ότι λειτουργούν καλώς τα μόνιμα μέτρα πυρασφάλειας ( αν υπάρχουν ) και από την επιχείρηση που αγοράστηκαν οι πυροσβεστήρες που να λέει ότι αυτοί λειτουργούν καλώς . Επίσης , καταθέτουμε ένα παράβολο των 10 Ευρώ για να πάρουμε το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης των Ενεργητικών Μέσων Πυροπροστασίας .

Αυτό που θα πρέπει να επισυμάνουμε είναι ότι από την στιγμή που υπογράφουμε υπεύθυνες δηλώσεις , πρέπει να είναι αληθείς. Αν στον έλεγχο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας , διαπιστωθεί ότι δεν έχει υλοποιηθεί η μελέτη πυρασφάλειας , τότε γίνεται μήνυση στον ιδιοκτήτη, στον μηχανικό, ανακαλείται το πιστοποιητικό πυρασφάλειας και η άδεια λειτουργίας του καταστήματος. 

Φόρμα ενδιαφέροντος

+30

Σε αυτόν τον ιστότοπο χρησιμοποιούμε cookies προκειμένου να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήσης της ιστοσελίδας. Τα cookies είναι αρχεία που αποθηκεύονται στο φυλλομετρητή σας και χρησιμοποιούνται για τις βασικές λειτουργίες πλοήγησης αλλά και για την εξατομίκευση της εμπειρίας σας. Εφόσον συνεχίσετε την πλοήγηση στην ιστοσελίδα μας, αποδέχεστε την χρήση cookies.